lang

MoldHouse

Sfaturi cum să alegeți corect ferestrele PVC

De o bună perioadă de timp ferestrele PVC au intrat în viața noastră cotidiană. Piața termopanelor a devenit una supraîncărcată, în timp ce revistele și ziarele sunt pline de anunțuri ale producătorilor de ferestre și uși PVC. Pentru a atrage cât mai mulți clienți, companiile oferă o varietate de reduceri și bonusuri, iar clienții, la rândul lor, își fac alegerea în baza profitabilității ofertelor în favoarea unei anumite companii. Rezultatul unei astfel de strategii devine vizibilă mult mai târziu. De obicei toate neajunsurile apar odată cu sosirea iernii. În consecință, adesea, ferestrele încep să transpire, înghețul la nivel de cadru devine inevitabil, izolarea termică și cea fonică se dovedesc a fi slabe, în pofida asigurărilor de impermeabilitate a ferestrelor. 

Pentru ca dumneavoastră să evitați alegerea involuntară a unor astfel de produse, ne-am propus să vă informăm cum să alegeți corect o fereastră PVC calitativă. 

 

Rigiditatea profilului - elementul de întărire

În interiorul fiecărei ferestre PVC se află o inserție metalică ce are rol de armare și susținere mecanică în timp. În afară de întărire, această armatură are rolul și de susținere a masei de PVC în timp de vară și iarnă. Mulți producători economisesc pe baza acestui factor, fără a lua în considerare temperaturile prezente în Republica Moldova în timpul iernii, care variază de până la -20 de grade minim, și vara de până la +30 de grade la umbră. Deci, în astfel de condiții inserția metalică trebuie să fie prezentă în toate elementele ferestrei, iar grosimea acestuia trebuie să depășească minimumul de 1,2 mm. Numai în acest caz, ferestrele nu se vor deforma, fapt ce va asigura o viață mai lungă ferestrelor PVC.

Multe profile PVC ieftine (din tari precum Ucraina, Rusia) contin plumb, in timp ce standardul profilelor produse in Uniunea Europeana angajeaza prezenta calciului si a zincului in componenta termopanelor.

Plumbul prezent in componenta profilului, care duce la ingalbenirea si, concomitent, deformarea acestuia, mai este si un element chimic cancerigen, ceea ce determina interzicerea lui dupa standardele Uniunii Europene.

 

Tipul plasticului

Profilele PVC de calitate inferioară sunt adesea realizate din plastic cu suprafața mată. Pentru a se cunoaște: acest tip de plastic absoarbe, literalmente, murdaria, iar curățarea poate fi dificilă, chiar dacă se vor folosi soluții speciale pentru îngrijirea ferestrelor din plastic. Acest tip de profil este și foarte ieftin. 

În același timp profilul de plastic neted, nu e neapărat cel mai scump, se supune mai puțin murdăriei și este mult mai simplu de spălat. Datorită acestui factor arată mult mai estetic.

Numărul de camere

Dacă locuiți într-un sector gălăgios sau, pur și simplu, fereastra dumneavoastră are ieșire la automagistrală, atunci vă sfătuim să nu economisiți și să comandați termopan cu 2 camere. Va costa un pic mai scump, dar prețul acestuia va fi, totodată, izolarea efectivă a gălăgiei și termoizolarea eficientă.  

Mulți consumatori consideră că termopanul cu 2 camere este cel format din 2 sticle, dar nu este corect. Un astfel de termopan consistă din 3 sticle între care se afla 2 camere de aer. 

Atenție - pentru o izolare mai eficientă a sunetului, intervalul între sticlele unei ferestre PVC cu 2 camere trebuie sa fie diferit, adică intervalul metalic în interiorul termopanului trebuie sa aibă diferite grosimi. Ideal ar fi - camera interioară  să fie mai îngustă decât cea exterioară, acest factor va permite izolarea mai sporită a sunetului. 

 

 Mai jos sunt enumerate cateva indicii de identificarea calitatii ferestrelor PVC:

- Profilele care sunt produse in Uniunea Europeana (in tari precum Germania, Polonia, Romania)

- Metalul zincat are o grosime de minim 1,2 mm, iar pasul dintre suruburi ajunge pana la 300 mm

- Mecanismele de deschidere produse in UE (Germania, Italia, Polonia) ce au o garantie de minim 5 ani 

- Sticla comandata trebuie sa detina un certificat de calitate si garantie pentru 10 ani

- Sticla LOW-E cu grosimea 24 mm este o solutie buna pentru clima din Republica Moldova, intrucat aceasta ofera o izolare termina sporita