lang

MoldHouse

Ce alegem: Termopan sau Tripan?

Piata imobiliara in plina dezvoltare aduce cu sine provocari pentru tot lantul pietei imobiliare interne. In ultima perioada la toate targurile de profil dezvoltatorii incearca (uneori cu succes) sa supuna atentiei potentialilor clienti tot felul de proiecte avand in cuprinsul lor o multitudine de informatii care mai de care mai “tehnice” si care de multe ori pun in dificultate pe acesta din urma in a lua o decizie justa.

Acest articol are scopul de a elucida problema alegerii geamului termopan, potrivit pentru o situatie sau alta intalnita pe piata ofertelor de locuinte.

Se porneste in aceasta analiza de la oportunitatea montarii pe tamplaria PVC (in cele mai multe cazuri ) a unui geam termopan cu doua foi sau a unui geam tripan cu trei foi de geam. Analizam aceasta oportunitate din punct de vedere a catorva criterii pe care le enuntam mai jos:

  • Economie de energie (deci economie financiara)
  • Protectie impotriva zgomotului
  • Costuri
  • Incarcare statico-dinamica aplicata pe elementul de tamplarie (greutatea sticlei in raport cu tipul tamplariei )
  • Considerente antiefractie

1). Economie de energie

Analiza eficientei energetice a elementelor de tamplarie (usi si ferestre dar si pereti vitrati) au scos la iveala ca imbunatatirea transmitantei termice (coeficientului de transfer termic notat cu k) nu tine neaparat de adaugarea inca a unui strat de sticla ci mai degraba de optimizarea geamului termopan din punct de vedere al grosimii totale, din punct de vedere a incarcarii cu gaz rar al cavitatii interne si dupa caz, a folosirii unei sticle adecvate tipului de insolatie la care sunt supuse elementele de tamplarie .

Situatia practica si  cel mai des intalnita este a folosirii unui geam termopan cu cavitatea de 16mm format din 2 foi una din ele tratate impotriva pierderilor de energie (sau a favorizarii transmiterii de energie prin radiatie) asa numitul geam Low-e. Sintetizand lucrurile stau cam asa: mai degraba folosim un Low-e ce micsoreaza pierderile prin radiatie si sa folosim neaparat umplerea interstitiului cu un gaz rar ARGON ce micsoreaza transferul termic prin conductie decat un tripan de proasta calitate.

Consideram ca geamurile triplex pot aduce un aport de energie economisita doar in cazul suprafetelor vitrate mari si a unui aport de suprafete vitrate fixe considerabil. Mai simplu spus geamul tripan nu aduce o economie de energie pierduta prin suprafata vitrata mai mare de 15% ceea ce pentru o casa normala cu aproximativ 20 mp suprafata vitrata nu aduce o economie financiara considerabila .

 

2). Protectie impotriva zgomotului

Acesta este criteriul pentru care consideram ca geamul tripan este cel mai potrivit . Reducerea intensitatii zgomotului cu pana la 70% il recomanda cu precadere in cazul pozitionarii locuintei in zonele cu trafic intens unde nivelul poate sa ajunga uneori la cote de nesuportat mai mari de 70 dB. Mentionam ca tripanul cu argon poate reduce nivelul cu pana la 35 dB.

3). Costuri

Daca pentru cladirile noi costurile tamplarie echipate cu tripan pot fi sustinute prin “topirea” acestora in pretul final al apartamentului, pentru beneficiarii ce doresc schimbarea tamplariei PVC la blocurile vechi echiparea tamplariei cu tripan poate fi o problema. Aceasta vine din costul in sine al tripanului mai mare cu aproximativ 40% decat al geamului termopan si mai ales prin faptul ca de cele mai multe ori nu poate fi schimbat doar geamul ci trebuie schimbata toata tamplaria din considerente de calitate a tamplariei vechi sau a imposibilitatii tehnice a acesteia de a “prelua” geam tripan. Mentionam ca marja de preturi practicate pe piata de tamplarie PVC echipate cu tripan este intre 90€ - 150€/mp.

4). Incarcare statico-dinamica

Dupa cum se poate intui geamul tripan are o greutate specifica pe mp de pana la 35Kg/mp. De aceea este de la sine inteles ca elementele mobile vor fi supuse unor forte si momente ale fortelor foarte mari. Recomandam cu tarie folosirea sistemelor de tamplarie de calitate precum si a unei proiectari adecvate a acesteia pentru evitarea neplacerilor in exploatare cum ar fi deformarea datorata greutatii prea mari a foilor mobile. 

5). Considerente antiefractie

Acest criteriu nu favorizeaza folosirea nici uneia dintre cele doua variante el putand fi aplicat si in cazul termopanului si in cazul tripanului.

Nu exista un castigator clar al acestei analize comparative. Ce putem spune este ca decizia de a folosi un sistem sau altul apartine dezvoltatorului sau clientului final, dupa caz. Recomandarea noastra este ca aceasta decizie sa fie luata in urma unei prealabile consultari cu specialisti.