lang

MoldHouse

Condensul termopanelor - cauze si solutii

Ati intampinat frecvent problema aparitiei condensului dupa montarea ferestrelor din PVC cu sticla termoizolanta? Acest fenomen este cauzat, in mare parte, de alegerea unor profile economice, tricamerale, foarte slabe, ce au un coeficient de transfer termic de 1,7W/m2K.

De ce apare condensul?

La tamplaria din lemn triplu stratificat, dar si la profilele de aluminiu cu punte de rupere termica, coeficientul de transfer termic este destul de ridicat, de aproximativ 2W/m2K, ceea ce reprezinta un risc ridicat si favorizabil aparitiei condensului. Ceea ce nu se intampla si in cazul profilelor penta- si hexacamerale, de clasa A, la care coeficientul de transfer termic poate scadea pana la 0.8 W/m2K, de aceea, scade riscul aparitiei condensului.

 

O alta problema care faciliteaza aparitia condensului este alegerea tipului de sticla. Sticla trebuie sa fie tratata termic, cu o pelicula Low-E. Tratarea sticlei cu aceasta pelicula se poate verifica foarte usor cu o flacara apropiata de sticla: daca flacara isi schimba culoarea inseamna ca sticla a fost tratata. 

Cum putem preveni condensul?

Principalul factor de prevenire a condensului este reducerea umiditatii (a cantitatii de apa din aer) prin metoda naturala de aerisire a camerei respective sau, artificial, prin instalarea unor dezumidificatoare. Aerisirea naturala este cea mai indicata deoarece, pe langa scaderea umiditatii din aer, imbogateste aerul cu oxigen consumat prin respiratie si scade cantitatea de dioxid de carbon. O data cu montarea tamplariei noi, se blocheaza si difuzia aerului din interior spre exterior, fenomen ce se intampla permanent la ferestrele vechi. Deschizand fereastra in reprize scurte si frecvente, se egaleaza cantitatea de apa din aerul din interior cu cea din aerul din exterior, creandu-se un mediu optim pentru prevenirea aparitie condensului.

Cu toate acestea, chiar si in cazul utilizarii geamurilor protejate impotriva transferului termic, exista situatii in care condensul apare, iar motivele aparitiei sale par a fi inexplicabile. In primul rand, trebuie delimitata clar care este suprafata pe care se observa apa excedentara. Apoi, trebuie determinata clar provenienta apei pe respectiva suprafata. Poate fi generata prin condensarea apei existente in aerul din interior sau de infiltratii din exterior, care, gravitational si prin capilaritate, poate conduce la suprafata interioara.

Dupa ce se exclude posibilitatea infiltratiilor de apa din exterior, se deduce ca respectiva apa lichida provine din condensare si trebuie stabiliti care sunt parametrii care isi depasesc limitele si duc la manifestarea acestui fenomen fizic.

In cazul in care se formeaza pe suprafata dinspre interiorul camerei 

 • asigurati ventilatia naturala printr-o sectiune deschisa a ferestrei  sau printr-un sistem de ventilatie brevetat sau printr-o caramida perforata.
 • acolo unde nu exista seminee sau acolo unde cosurile au fost blocate (si nu pot fi deblocate), asigurati-va ca orificiile de ventilare ale peretilor sunt instalate si curatate.
 • deschideti cel putin o fereastra  in fiecare camera pentru a permite circulatia aerului
 • asigurati ventilatia tuturor camerelor atunci cand se folosesc sisteme de incalzire cu gaz sau petrol
 • instalati hote deasupra aragazelor  si a altor echipamente care produc aburi si ventilati-le catre exterior
 • asigurati-va ca baile si bucatariile sunt ventilate conform standardelor
 • etansati usile interioare si tineti-le inchise  pentru a impiedica transferul de aer cu un continut de vapori de apa ridicat dinspre camerele care sunt  principala sursa de umezeala cum ar fi bucatariile, baile, uscatoriile. Trebuie sa tinem cont ca vaporii de apa nu raman in camera unde sunt generati ci migreaza in toata casa deoarece:
 1. presiunea vaporilor de apa in camera unde s-au format poate fi mai ridicata decat oriunde in alta parte in asa fel incat aerul umed va fi trimis in camere cu o presiune mai joasa;
 2. curentii de convectie ii vor purta prin toata casa;
 • cresteti usor temperatura aerului din interiorul casei
 • pe vreme rece, tineti permanent o sursa de incalzire in casa
 • oriunde este posibil, puneti radiatoare sub ferestre pentru a mentine temperatura geamului interior la un nivel rezonabil;
 • condensul poate fi cauzat de izolarea geamului interior de aerul cald din camera prin perdelele grele cand acestea sunt trase. Pentru a permite trecerea aerului cald spre geam, pozitionati perdelele la 15-20 cm de fereastra  si asigurati-va ca sunt suficiente goluri in partea de sus si de jos pentru a permite circulatia continua a aerului

Condensul nu va aparea pe interiorul unei ferestre izolate corect. Pentru ferestrele duble aceste fenomen este posibil.

In cazul in care se formeaza pe suprafata dinspre cavitate a geamului exterior

 1. faceti etansarea atat a cadrului cat si a geamului secundar pe cat se poate de aproape pentru a nu permite circulatia aerului. O atentie deosebita ar trebui acordata tuturor imbinarilor.
 2. dati gauri de aerisire prin cadrul primar pentru a conecta aerul din cavitate cu aerul mai uscat din afara casei. Gaurile trebuie sa aiba un diametru de 10 mm. In cazul in care cadrul este din lemn este bine sa dati o gaura destul de larga in care sa intre un tub de metal cu diametrul intern de 10mm. Doua gauri la circa 50 cm distanta ar trebuie sa fie suficiente pentru ferestrele late de pana la 1 m; pentru ferestre mai mari ar trebui sa se gaureasca mai mult. Un filtru simplu cum ar fi vata de sticla, trebuie inserat pentru a elimina murdaria si insectele.

In cazul in care se formeaza in cavitate atunci cand soarele straluceste

 • inlaturati geamul secundar
 • scoateti si inlaturati orice desicator
 • dati gauri pentru a conecta cavitatea cu exteriorul (vezi paragraful anterior)
 • uscati suprafata cadrului. Nu plasati caldura concentrata aproape de geamul original.
 • sigilati orice gaura sau spartura cu materiale de umplere din lemn sau izolant.
 • etansati complet toate suprafetele din lemn din cavitate cu un sistem de ermetizare din material lemnos brevetat.
 • inlaturati geamul secundar, avand grija ca etansarea si toate imbinarile sa nu permita circulatia aerului.

Pentru a apela la serviciile noastre va rugam sa ne contactati.